BBAT-logo

Belgische Bond voor Aquarium- en Terrariumhouders
KALENDER

schakel-logo
   
 

Detail van geselecteerde activiteit

Dinsdag 2023-09-12 te 20.00 tot en met 2023-09-12

soort aktiviteit :

Voordracht

Reptielen & Amfibieën van Madagaskar
door Georges De Roeck

dit gaat door in :

Zaal Regenboog
Zellaerdreef 2
2820 Bonheiden

en wordt georganiseerd door :

Mechelse Aquariumclub vzw.

Meer inlichtingen :

Madagaskar een eiland met vele natuurreservaten in eigen beheer en privaat. Resulteert deze bescherming en de verschillende projecten die door de loop der jaren plaats vonden!

Ooit was dit eiland onder de vleugels van Frankrijk. Ondertussen onafhankelijk sinds 1980.

Het eiland situeert zich in een zone die onderhevig is aan zware stormen, die om de 2 jaar de omgeving aandoen. Met de invloed van de klimaatsverandering staat het er niet zo best voor.

Toch wil ik de inspanningen van de vele biologen en vrijwilligers van natuurbehoud in een notendop weergeven. Bij deze onderzoeken hebben ook handelaar en kwekers een steentje bijgedragen, zeker als het gaat om soorten die verdwenen waren op het eiland. We krijgen een beeld van de vindplaatsen en de enorme variëteit van amfibieën en reptielen op het eiland.

De vele kameleons, dag gekko’s, kikkers en kikkertjes. De endemische soorten van zowel dieren als planten die je er aantreft bespreken we niet.  Alles kunnen we niet weergeven op een avondje. Op het eiland zelf zijn verschillende ertsen en gesteenten te vinden die dan ook een dramatische invloed hebben op de omgeving. Daarbij komt nog dat ook de bossen eraan moeten geloven, hardhout verdwijnt terwijl er een kap verbod is. Ander hout veranderd dan weer in houtskool.

Des te moeilijker is het natuurbehoud aangezien de reservaten met een minimum van bewaking moet beschermd worden. Hoe ziet er nu uit na jaren van zelfbeheer. Wat rest er nog?

website :

indien voor deze activiteit bijlagen beschikbaar zijn vindt u ze hieronder

 

Terug naar overzicht