BBAT-logo

Belgische Bond voor Aquarium- en Terrariumhouders
KALENDER

schakel-logo
   
 

Detail van geselecteerde activiteit

Zondag 2023-06-04 te 14.00 tot en met 2023-06-04

soort aktiviteit :

BBAT activiteit

Zomerwandeling BBAT Limburg, organisatie Tanichthys-Hasselt vzw

dit gaat door in : Ontmoetingscentrum Sint-Kristoffel, Veldstraat 60, 3500 Hasselt
en wordt georganiseerd door :

Tanichthys Hasselt

Meer inlichtingen :
Programma: 14u00 Onthaal
14u30 Powerpointpresentatie over het gebied “Tommelen”.
15u00 Vertrek wandeling (2 à 3 km)
17u30 Eetmaal
Tommelen is een natuurgebied met 110 poelen. Het is gelegen in het westen van Hasselt. Als gevolg van bom- en granaatinslagen tijdens WOII zijn deze poelen ontstaan. Tussen 8 april en 28 mei 1944 werd Hasselt 15 keer gebombardeerd.
Grote populaties van amfibieën zijn prominent aanwezig in de visloze poelen zoals de groene kikker, de poelkikker, de bruine kikker en de gewone pad. Dankzij de ligging in het grensgebied tussen de Kempen en Vochtig Haspengouw komen er drie soorten salamanders samen voor, de kleine watersalamander, de alpenwatersalamander en de zeldzame kamsalamander. Tommelen is ook een ideaal leefklimaat voor juffers en libellen. Je vindt er bijvoorbeeld de bedreigde bruine winterjuffer en de grote keizerlibel. Dat komt door de combinatie van poelen met een divers grasland.
Ook 15 verschillende soorten dagvlinders vinden hier hun thuis, zoals het icarusblauwtje, het boomblauwtje, het bruin en oranje zandoogje en het geelsprietdikkopje.
In het volledige gebied zijn meer dan 200 plantensoorten geteld. Belangrijke soorten zijn onder andere: kruipende moerasweegbree, drijvend fonteinkruid, moerashertshooi, loos blaasjeskruid, kikkerbeet, dwergkroos, haaksterrenkroos en waterdrieblad. Als oevervegetatie zijn mattenbies, pijlkruid en kleine egelskop waardevol. Tommelen is ook een thuishaven voor verschillende vogelsoorten. Want in de open ruimte met hagen, houtkanten en bos vinden ze een geschikt broed- en foerageerbiotoop. Vooral de kleinere zangvogels zijn goed vertegenwoordigd. Broedvogels die speciale aandacht verdienen zijn: graspieper, rietgors en nachtegaal.
 
Na de wandeling zien we iedereen in zaal Sint-Kristoffel, Veldstraat 60 te Hasselt (vertrekpunt) zodat jullie de inwendige mens kunnen versterken. Hiervoor hebben we de volgende keuzemogelijkheden:
Een gevarieerde vlees– of visschotel of een vegetarische schotel, dranken inbegrepen.
 
 
Prijs: 
Volwassenen: 20 € – 6 € (bijdrage BBAT-Limburg) -2 € (bijdrage uw vereniging) = 12 €.
Kids (-12 jaar: 16 € – 6 € (bijdrage BBAT-Limburg) -2 € (bijdrage uw vereniging) = 8 €.
 
Uw inschrijving (met keuze tussen de diverse koude schotels) en betaling moet binnen zijn via uw vereniging ten laatste op vrijdag 26 mei 2023.
 
Honden zijn toegelaten, mits ze aan de leidband gehouden worden.
Aangezien dat het een tamelijk moerasgebied is, is aangepast schoeisel wenselijk (laarzen of hoge schoenen).

tel : 0495/12.16.13 E-mail :
website :

indien voor deze activiteit bijlagen beschikbaar zijn vindt u ze hieronder

Affiche A4 ;

 

Terug naar overzicht