BBAT-logo

Belgische Bond voor Aquarium- en Terrariumhouders
KALENDER

schakel-logo
   
 

Detail van geselecteerde activiteit

Maandag 2019-02-11 te 20.00 tot en met 2019-02-11

soort aktiviteit :

Voordracht

 A Plastic Ocean, film van Craig Leeson

dit gaat door in :  Sportcentrum Olympia, Kuringersteenweg 242, 3500 Hasselt
en wordt georganiseerd door :

Tanichthys Hasselt

Meer inlichtingen :  Er duiken steeds vaker beelden op van ‘plastic soep’ in onze oceanen of aangespoelde walvissen vol plastic. In deze documentaire reist een internationaal team langs twintig locaties. Tijdens hun onderzoek van de oceanen, komen ze achter de alarmerende waarheid van de plasticvervuiling. Ze laten direct bruikbare oplossingen zien. 
 
Wetenschappers die een puzzel oplossen ... stukje per stukje.
Als het in één keer gebeurde, vermoedden ze dat het in al deze dingen gebeurde. Maar de filmmakers hadden experts nodig om het te bewijzen.
 
In elk stadium werden wetenschappers ingeschakeld om de bevindingen uit het ene deel van het verhaal te analyseren en hun gegevens toe te voegen aan het algehele rapport over de vijf puzzelsukken.
 
In het midden van de Stille Oceaan vonden onze onderzoekers meer plastic dan plankton. A Plastic Ocean documenteert de nieuwste wetenschap en bewijst hoe plastics, zodra ze de oceanen binnenkomen, uiteenvallen in kleine deeltjes die de voedselketen binnendringen waar ze toxines als een magneet aantrekken. Deze gifstoffen worden opgeslagen in de vetweefsels van zeevruchten en worden uiteindelijk door ons geconsumeerd.
 
Producer Jo Ruxton nam deel aan een expeditie naar de zogenaamde Great Pacific Garbage Patch in de North Pacific, 1500 mijl uit de kust van San Francisco, om de impact ervan vast te stellen. Toen de expeditie vrijdrijvende microplastics ontdekte in plaats van een geanticipeerde vaste massa die kon worden ingeperkt, wist Jo dat ze moest beginnen aan de film die een Plastic Ocean zou worden.
 
Jo werkte voor WWF International in Hong Kong en werkte samen met regisseur en journalist Craig Leeson. Hun eerste samenwerking was een documentaire over bedreigde roze dolfijnen in Hong Kong. Jo en Craig contacteerden Dr. Lindsay Porter, een expert in walvisachtigen (walvissen en dolfijnen).
 
Samen contacteerden ze experts over de hele wereld om te zien wat er bekend was over plasticvervuiling in de oceanen.
Het team breidde zich uit met Dr. Bonnie Monteleone die al microplastic had gevonden in andere oceanen die ze had onderzocht. Ze voegde zich bij de expeditie naar de South Pacific-oceaan.
 
Met nieuwe informatie over de omvang van het probleem in elk van de oceanen, kwam de gratis duikkampioen Tanya Streeter bij het team. Samen gaan ze op zoek naar wat een wereldwijde odyssee van vier jaar zou zijn om de kwestie van plastics in onze oceanen en het effect ervan op mariene ecosystemen en menselijke gezondheid, waaronder endocriene disruptie, te onderzoeken.
 
Plastic Oceans Foundation is een wereldwijde liefdadigheidsorganisatie die ernaar streeft de houding van de wereld ten opzichte van plastic in één generatie te veranderen. De organisatie wil de vraag naar niet-essentieel plastic beperken door de oceaan als lakmoesproef te gebruiken om de impact van deze door de mens veroorzaakte vervuilingscrisis op de menselijke gezondheid te monitoren.
 
Een film om niet te missen dus. Laat u wakker schudden door deze ophefmakende documentaire.
 
Achteraf bekijken we samen hoe we actie kunnen ondernemen. ... 

tel : 0495/12.16.13

indien voor deze activiteit bijlagen beschikbaar zijn vindt u ze hieronder

Affiche A4 ;

 

Terug naar overzicht