BBAT-logo

Belgische Bond voor Aquarium- en Terrariumhouders
KALENDER

schakel-logo
   
 

Detail van geselecteerde activiteit

Maandag 2018-11-26 te 20.00 tot en met 2018-11-26

soort aktiviteit :

Voordracht

Levendbarende vissen met spleetoogjes door Ronny Vannerom

dit gaat door in : Zaal O.C.Runkst, Runkstersteenweg 149, 3500 Hasselt
en wordt georganiseerd door :

Tanichthys Hasselt

Meer inlichtingen :
Ronny voorstellen is wellicht niet meer nodig. Hij kwam al enkele malen een lezing geven en onder de voordrachtgevers is hij één van de besten.
 
Iedereen zal wel weten dat de levendbarende vissen voor 95% terug te vinden zijn tussen Noord- en zuid-Amerika maar één soort is terug te vinden in de Aziatische landen. In deze voordracht worden ze dan ook goed voorgesteld.
Als kweker van verschillende zeldzame, bijna uitgestorven rassen is Ronny nog steeds op zoek naar nieuwe ervaringen over deze fantastische vissoort en deze keer wil hij jullie meenemen naar de volledige andere zijde van de wereld. 
Jullie herinneren zeker nog zijn voordrachten over de Poecilia reticulata of de goodeiden maar er is toch een klein 5% die steeds in de achterhoek van onbekend en onbemind blijft zitten. Deze keer neem hij jullie mee richting Azië want inderdaad ook daar leven er nog 5% van de levendbarende vissoorten 
 
In deze voordracht met de gepaste titel: “ Levendbarende vissen met spleetoogjes“ gaan we op zoek naar de half snavelbekjes. Over deze vissoort wordt alom zo weinig geschreven en ook in de aquaristiek zijn ze zeer zeldzaam terug te vinden Om deze soorten te ontdekken moeten we richting het Indisch archipel afzakken waarbij het eiland Sulewasi zeer belangrijk is voor de endemische soorten. In de natuurwetenschap zijn de snavelbekjes reeds meer dan 200 jaar bekend maar het is pas sinds 1823 dat het eerste exemplaar van de Dermogensys pusilla beschreven is en toch duurt het tot eind 20ste eeuw voordat de echte onderzoeken naar de verschillende soorten opgestart werd. Snavelbekjes komen uit de familie van de gepen en zijn jaren onder gebracht bij het geslacht Hemirhamphidae. Het is maar sinds 2004 dat er een speciale familie, Zenarchopteridae, is opgericht voor deze groep van vissen. Tijdens onze reis in het Indische archipel komen we zeker de 3 verschillende soorten half snavelbekjes tegen. De soorten van Dermogensys, Nomorhamphus en Hemirhamphodon worden zeer duidelijk omschreven in vorm en in hun habitat. De meeste soorten zijn tevens endemisch in bepaalde regio’s. Hierdoor zijn de laatste jaren ook de meeste bedreigd voor uitsterving en dit met als reden het massaal uitzetten van niet-inheemse vissoorten maar ook door de vervuiling en grote problematieke weersomstandigheden. Naast de kennismaking van deze levendbarende soorten staan we ook stil bij de andere aanwezige dieren. Zo ontdekken we de zeer speciale Sulewasi garnalen of de vele endemische slakken (bv Tylomelania soorten) die massaal aanwezig zijn in het Malili lake system. In dit Malili lake system dat bestaat uit verschillende grote en diepe meren, die tevens met elkaar verbonden zijn door rivieren, vinden we massaal vele endemische soorten terug zoals families van Telmatherina zeilvissen of uit de familie van de grondels. Naast onze doortocht in de bergen waar we de Nomorhamphus ontdekken zullen we ook onderweg en meer bepaald in de Lago Paso kennis kunnen maken met de vele endemische rijstvisjes.
 
Na de pauze maken we kennis de met een zeer vreemde levendbarende soort, namelijk de Hemirhamphodon, die we voornamelijk gaan terug vinden in de veen- en bosgebieden van Borneo. Deze grootste soort levendbarende heeft een gemiddelde lengte van 10 cm. Door hun speciaal gedrag zijn deze soorten de laatste decennia ook meer terug te vinden in de gespecialiseerde aquariums. Na de bespreking geven we zeker nog een goede kijk mee zodat elke gewone aquariaan deze vissoort kan houden in zijn aquarium. De voor- en nadelen van het houden en kweken worden er zeker besproken. In de volksmond zal wel verteld worden dat deze vechtersbazen zeker niet thuis horen in een gezelschapsaquarium maar je zal merken in deze voordacht dat het zeker wel eens te proberen valt om ze te houden

tel : 0495/12.16.13

indien voor deze activiteit bijlagen beschikbaar zijn vindt u ze hieronder

Affiche A4 ;

 

Terug naar overzicht